2011. április 19., kedd

Mindennapi kenyerünk

Vasárnap este, útban hazafelé jutott eszünkbe, hogy hoppá, nincs is otthon kenyér. Pedig anyukám díjnyertes kenőmájasa is ott figyelt a szatyrunkban, a többi finomabbnál finomabb ellátmánnyal együtt. De abból még aznap este enni kellett. Szóval, kénytelen voltam összedobni valami gyors kenyérfélét e nemes cél érdekében. A kenyérsütés gondolata úgyis hetekkel ezelőtt már befészkelte magát a fejembe, hát itt volt az idő nekilátni. Egy villámgyors receptet kerestem az előző héten kezembe akadt Könnyen, gyorsan, finomat sorozat Kenyérsütés otthon című darabjából.


Császárzsemle (12 darabhoz)

50 dkg búzaliszt (550-es típus)
2 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
1 teáskanál méz
1 tojásfehérje
1 teáskanál só
1 tojássárgája
liszt a kidolgozáshoz

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojásfehérjét, és a tejben elkevert mézet és élesztőt. Az egészet összedolgozzuk és 8 percig dagasztjuk. A tésztát 12 egyforma darabra osztjuk, kerek vagy hosszúkás zsemléket formázunk belőle. Tepsire rakjuk, és letakarva fél órán át kelesztjük. A sütőt 200 C fokra melegítjük. A tésztákat bevagdossuk, a tojássárgájához kevés vizet adunk, és ezzel lekenjük a zsemléket. 15-20 perc alatt sülnek meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése