2011. május 2., hétfő

Gyömbér I.

Imádom a gyömbért.
Nemrég egy jó nagy darabot sikerült vennem. Készült belőle thai tészta, üdítő és likőr is. Terveim szerint Pöttöm egyikből sem kapott volna. A likőrrel még jó pár évet várnia kell, az üdítő elég csípősre sikeredett, azon kívül jócskán tartalmazott cukrot is (merthogy férjuram száját úgy már nem csípte annyira). A thai tésztába pedig került chili és szójaszósz bőven, amiről úgy gondoltam, nem egy 14 hónapos gyermeknek való. De Pöttöm úgy gondolta, hogy ezen élelmiszerek alapvető fontosságúak a növekedéséhez. Szóval csak kiharcolt néhány falatot a csípős, szójaszószos, roppanósra pirított zöldségekből.

Thai tészta

50 dkg kockázott csirkemell
3-4 szál sárgarépa csíkokra vágva
2 kisebb cukkini csíkokra vágva
4-5 fej vöröshagyma nagyobb darabokra vágva
egy kisebb darab gyömbér lereszelve
1 fej fokhagyma lereszelve
szójaszósz
curry
1/2 lime (vagy citrom) kifacsart leve
50 dkg spagetti
olaj
/Lehet bele más zöldségeket is tenni, pl. káposzta, retek, kaliforniai paprika, de mehet bele gomba is./

A spagettit megfőzzük. A wokot felrakjuk melegedni az olajjal (előtte mindent odakészítünk, mert gyorsan pirulnak a hozzávalók). A reszelt gyömbért és fokhagymát rádobjuk, gyorsan kevergetjük pár másodpercig, hogy oda ne kapjon. Ahogy elkezdenek illatozni, mehet rá a husi. Megpirítjuk, meglocsoljuk szójaszósszal, megszórjuk egy kevés curry porral és chilivel. Ha kész, kiszedjük egy tányérba. Megpirítjuk a zöldségeket, ha szükséges, tehetünk bele még egy pici olajat. Erre is öntünk szójaszószt, mehet rá pici curry és chili is. A zöldségeket ne pároljuk, maradjanak roppanósak. Ha kész, ezt is félretesszük és megpirítjuk a tésztát a szójaszósszal. Ha már szép színe van a tésztának, visszadobjuk rá a zöldségeket és a húst is, meglocsoljuk még szójaszósszal és a lime vagy citrom levével. Ez az adag öt nagyon éhes embernek elég.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése