2011. május 18., szerda

Gyömbér II.

És hogy senkinek ne legyen hiányérzete, álljon itt az üdítő és a likőr receptje is. A hozzávalók ugyanazok, csak a likőrt kiegészítjük némi alkohollal.

Gyömbér üdítő és likőr


egy nagyobb darab gyömbér apróra felszeletelve
citrom
cukor vagy méz
víz
vodka

Üdítő

A gyömbért feltesszük fél liter vízben főni. Pár percig forraljuk, majd a levet leszűrjük, kihűtjük és ízesítjük citrommal, cukorral mézzel ízlés szerint. Felöntjük annyi vízzel, hogy kellemes üdítőt kapjunk.

Likőr

Az üdítőnél megmaradt főtt gyömbért cukorszirupban megfőzzük. Ha kihűlt, egy nagy befőttesüvegbe tesszük, rácsorgatunk mézet, (vagy cukrot ízlés szerint), néhány szelet citrom karikát teszünk bele és felöntjük fél liter vodkával. Az üveget lezárjuk, és hűvös, sötét helyen pihentetjük 3-4 napot, időnként összerázzuk. Néhány nap után a keveréket leszűrjük, jól lehűtve fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése