2011. június 6., hétfő

Halmozzuk az élvezeteket

Ha jól számolom, egyetlen egy olyan étel van, amit a férjem szokott elkészíteni. Ez pedig a nagy kedvence, a mákos guba. Most rendesen felturbóztuk. Először is egy eper öntetet készítettem, innen jött az ötlet, hogy legyen hozzá mákos guba. De ha már mákos guba, akkor legyen hozzá vanília sodó. Nem egy diétás étel, de mennyei.

Mákos guba, epres-vaníliás öntettel

A gubához:
10 db kifli
1 l tej
10 dkg vaj
mák és porcukor ízlés szerint

A kifliket felkarikázzuk, közben a tejet a vajjal felforraljuk, majd meglocsoljuk vele a kiflikarikákat. Megszórjuk ízlés szerint mákkal és porcukorral.

Az eper öntethez:
10 dkg cukor
fél kg eper
1 narancs reszelt héja és leve
2 evőkanál narancslikőr (grand marnier)

A cukrot karamellizáljuk, majd rádobjuk az epret. Reszelünk hozzá narancshéjat, és belenyomjuk a narancs levét is, a narancslikőrrel ízesítjük. Tetszőleges sűrűségűre főzzük.
Jó sok lesz belőle, ha elég sűrűre főzzük, még lekvárként is fogyasztható.


A sodóhoz:
fél l tej
1 rúd vanília
2 tojás sárgája
8 dkg cukor
1 evőkanál liszt

A tejet feltesszük forrni a kikapart vanília rúddal, közben a a többi hozzávalót kikeverjük. Ha forr, a tojássárgás keveréket hozzáadjuk a tejhez, és addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Tipp: a fel nem használt tojásfehérjét érdemes lefagyasztani, és ha összegyűlt 6-7 darab, akkor püspökkenyér készülhet belőle.

1 megjegyzés: