2011. június 30., csütörtök

Töltött mini fánkok

Jelentkeztem egy sütisütő versenyre. Sokáig gondolkodtam, hogy mit süssek, mert szerettem volna valami eredményt is elérni. Az nem elég, ha finom, legyen mutatós is, hiszen azt is pontozza a zsűri. Ráadásul közönség kóstoltatás is van, ezért érdemes olyan süteményt készíteni, amit könnyen lehet szeletelni, lehetőleg minél többfelé. Most édes süteménnyel lehetett benevezni, a sós kategóriában tavaly ősszel elhoztam a zsűri egyik különdíját, hát minimum ez volt a célom idén is. Kitaláltam, hogy bigné-t sütök, ez egy égetett tészta, egy édes krémmel töltött mini fánk, olyasmi, mint a profiterol, csak kisebb, és nem vonjuk be kívülről öntettel, hanem csak porcukorral szórjuk meg (igen, rendesen utánaolvastam a témában). Még sosem sütöttem ilyet, viszont már ettem, és lehetetlen abbahagyni, annyira finom. Miután egy versenyről volt szó, mégiscsak ki kellett előtte próbálnom, hogy egyáltalán sikerül-e. Jó sok receptet elolvastam, még több videót megnéztem (ez egy eléggé bonyolult sütemény), és magabiztosan nekiálltam a próbának, egy héttel a verseny előtt. Bár nem lett rossz, de tökéletesnek még jóindulattal sem lehetett nevezni. Rengeteg buktatója van a sütemény elkészítésének (a tojások mérete, a tészta hőmérséklete, a sütés ideje stb.). Így végül egy jól bevált süteményt készítettem, de erről majd később. Jövő tavasszal pedig remélem, már túl a sokadik tökéletes bignén, be merem vállalni élesben is.

Bigné (mini fánk)

2,5 dl víz
10 dkg vaj vagy margarin
7,5 dkg cukor
csipet só
15 dkg liszt
6 tojás

A vizet a cukorral, sóval és a vajjal/margarinnal felforraljuk. Ha kész, hozzáadjuk a lisztet, gyors mozdulatokkal keverjük pár percig, míg elválik az edény falától. Ha kihűlt, egyesével alaposan hozzákeverjük a tojásokat. Habzsákkal golyókat formázunk egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól néhány centire, mert a golyók megnőnek. Pár csepp vizet fröcskölünk a golyók közé. 250 fokon 10-15 percig sütjük, míg aranybarnák lesznek. Ha kihűltek, habzsákkal tetszőleges krémet töltünk a golyókba. Én vaníliás grízpudingot készítettem, amit tejszínhabbal kevertem össze. A tetejére hintsünk porcukrot. Nagyon jól lehet fagyasztani (bár kizárt, hogy ne fogyjon el egyszerre).




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése