Jelentkeztem egy sütisütő versenyre. Sokáig gondolkodtam, hogy mit süssek, mert szerettem volna valami eredményt is elérni. Az nem elég, ha finom, legyen mutatós is, hiszen azt is pontozza a zsűri. Ráadásul közönség kóstoltatás is van, ezért érdemes olyan süteményt készíteni, amit könnyen lehet szeletelni, lehetőleg minél többfelé. Most édes süteménnyel lehetett benevezni, a sós kategóriában tavaly ősszel elhoztam a zsűri egyik különdíját, hát minimum ez volt a célom idén is. Kitaláltam, hogy bigné-t sütök, ez egy égetett tészta, egy édes krémmel töltött mini fánk, olyasmi, mint a profiterol, csak kisebb, és nem vonjuk be kívülről öntettel, hanem csak porcukorral szórjuk meg (igen, rendesen utánaolvastam a témában). Még sosem sütöttem ilyet, viszont már ettem, és lehetetlen abbahagyni, annyira finom. Miután egy versenyről volt szó, mégiscsak ki kellett előtte próbálnom, hogy egyáltalán sikerül-e. Jó sok receptet elolvastam, még több videót megnéztem (ez egy eléggé bonyolult sütemény), és magabiztosan nekiálltam a próbának, egy héttel a verseny előtt. Bár nem lett rossz, de tökéletesnek még jóindulattal sem lehetett nevezni. Rengeteg buktatója van a sütemény elkészítésének (a tojások mérete, a tészta hőmérséklete, a sütés ideje stb.). Így végül egy jól bevált süteményt készítettem, de erről majd később. Jövő tavasszal pedig remélem, már túl a sokadik tökéletes bignén, be merem vállalni élesben is.
Bigné (mini fánk)
2,5 dl víz
10 dkg vaj vagy margarin
7,5 dkg cukor
csipet só
15 dkg liszt
6 tojás
A vizet a cukorral, sóval és a vajjal/margarinnal felforraljuk. Ha kész, hozzáadjuk a lisztet, gyors mozdulatokkal keverjük pár percig, míg elválik az edény falától. Ha kihűlt, egyesével alaposan hozzákeverjük a tojásokat. Habzsákkal golyókat formázunk egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól néhány centire, mert a golyók megnőnek. Pár csepp vizet fröcskölünk a golyók közé. 250 fokon 10-15 percig sütjük, míg aranybarnák lesznek. Ha kihűltek, habzsákkal tetszőleges krémet töltünk a golyókba. Én vaníliás grízpudingot készítettem, amit tejszínhabbal kevertem össze. A tetejére hintsünk porcukrot. Nagyon jól lehet fagyasztani (bár kizárt, hogy ne fogyjon el egyszerre).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése