2011. augusztus 15., hétfő

Nyári frissítő

Bár idén nyáron annyira meleg nem volt, mégis jól esik nekem ilyenkor egy jegeskávé. Mondjuk máskor is...
Rengeteg variáció létezik, hol így csinálom, hol úgy. Ami nem hiányozhat belőle - nekem - az a fagyi és a tetejéről a tejszínhab. A fagyi lehet vanília, madártej, de akár csoki vagy karamell is. A kávét lehet főzni, vagy akár egy instant kávéból is el lehet készíteni. Ha van kedvünk és időnk, egy jó kis karamell-öntet rendesen megdobja. Persze készen is lehet kapni, én inkább magam készítem, ha éppen nagyon ráérek. Ha nem, akkor inkább kihagyom.

Jegeskávé

hideg kávé
tej
tejszín
vanília fagyi
cukor ízlés szerint
tejszínhab
tetejére cukrozatlan kakaópor, vagy reszelt étcsokoládé

Egy magasabb pohárba belekanalazzuk a fagylaltot, majd ráöntjük a hideg kávét. Felöntjük tejjel vagy tejszínnel, esetleg mindkettővel. Ha ez nem elég édes, a cukrot még az elején a  kávéval keverjük össze. Tetejére nyomjunk tejszínhabot, és díszítsük kakaóporral vagy reszelt étcsokival.

Ha a karamellt magunk készítjük, akkor csak annyi a dolgunk, hogy néhány kanál vajat serpenyőben felhevítünk, majd még mielőtt megégne hozzászórunk néhány kanál kristálycukrot és karamellizáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése