2012. február 25., szombat

Zöldség a sütiben

Avagy hogyan etessük a családot zöldséggel a tudtuk nélkül?
Sárgarépából rengeteg sütemény készíthető. A répatorta a legtöbb cukrászda polcain is ott van. Most egy remek muffin receptre bukkantam a Könnyen, gyorsan, finomat sorozat Muffin című füzetében.
A sárgarépa bátran helyettesíthető akár cukkinivel, vagy előre megsütött majd leturmixolt sütőtökkel is.

Sárgarépás muffin (12 darab)

25 dkg sárgarépa
1 citrom reszelt héja, leve
20 dkg finomliszt
2,5 teáskanál sütőpor
0,5 teáskanál őrölt gyömbér
15 dkg darált mogyoró
1 tojás
15 dkg cukor
1 dl étolaj
2 dl tejföl

A sárgarépát megpucoljuk, majd finomra reszeljük, néhány csepp citromlével meglocsoljuk és hozzákeverjük a citrom héját. A répához adjuk a lisztet, a sütőport, a gyömbért és a mogyorót. Külön összekeverjük a tojást a cukorral, olajjal és a tejföllel. A kettő keveréket lazán összedolgozzuk, majd egy kivajazott vagy papírral bélelt muffin-formába kanalazzuk a tésztát. Előmelegített sütőben 180°C fokon 20-25 percig sütjük. Ha kész, még 10 percig a formában pihentetjük. A recept szerint porcukor és citromlé keverékéből készült mázzal kenjük meg a tetejét, majd marcipánrépával díszíthetjük. Én azonban a tetejére egy rendkívül finom, ám annál egyszerűbb krémet készítek: néhány kanál mascarponét kevés porcukorral habosra keverek, ezzel kenem meg a már kihűlt sütiket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése