2012. március 10., szombat

Konyakos gomba

A gombával úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokoládéval, jöhet minden formában: rántva, sütve, főzve, salátában, levesben, pörköltnek, köretként vagy hús helyett. Most a sok töltött gomba variáció közül az egyik kedvencem következik:

Töltött gomba

1 kg nagyobb fejű csiperke gomba
10 dkg bacon
1 nagy fej hagyma
1-2 kanál tejszín
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál konyak
só, bors
egy csokor petrezselyem
10 dkg reszelt sajt

A gombát  meghámozzuk, a szárát letörjük. Kiválasztjuk a legszebb darabokat, a többit és a szárakat egész apróra vágjuk. A hagymát, a bacont és a petrezselymet is felaprítjuk. A bacont megpirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát, üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított gombát, sózzuk, borsozzuk, néhány percig főzzük. Hozzáadjuk a konyakot (elhagyható, de finom ízt ad neki, és az alkohol tartalma elpárolog), a tejszínt és a tejfölt. A sajt egy részét félretesszük, hogy a tetejét megszórjuk vele, a többit belekeverjük a töltelékbe. A végén hozzáadjuk a petrezselymet. Közben a félretett egész gombafejeket sózzuk, borsozzuk, majd tepsire fektetjük. Megtöltjük a töltelékkel, megszórjuk a reszelt sajttal, és addig sütjük közepes lángon, míg a sajt megpirul. Önállóan is fogyasztható, de kínálhatjuk rizzsel, krumplipürével is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése