2012. november 11., vasárnap

Egy kipipálva

Írtam egy bakancslistát azokról az ételekről, amit még idén el akarok készíteni (a lista itt olvasható). Az időm nagyon fogy, de egyet már elkészítettem. És remek lett, igazán nagyon egyszerű is volt, és hatalmas sikert aratott. Még a nyers haltól viszolygók is jóízűen falatoztak belőle.

Gravlaks (pácolt lazac)

70 dkg friss, bőr nélküli lazacfilé
5 evőkanál durva tengeri só
5 evőkanál kristálycukor
1 nagy csomag friss kapor
néhány tetszőleges konzerv

A lazacot alaposan megmossuk, átnézzük, és ha találunk benne szálkát, kiszedjük. A sót és a cukrot összekeverjük. A kaprot megmossuk. Egy nagy folpackra rákanalazunk a cukor-só keverékből, erre fektetjük a halat. A többit a hal tetejére szórjuk, kicsit rányomkodjuk, hogy mindenhol érje. A tetejére helyezzük a kaprot. Majd szorosan betekerjük a folpackba. egy mélyebb edénybe helyezzük, majd a konzervekkel lenyomkodjuk, így tesszük be a hűtőbe. 48 óra múlva elővesszük, leöntjük róla a vizet, leszedjük róla a kaprot és a cukros sót. Majd a lehető legvékonyabbra szeleteljük. Én egy kapros mártással (olívaolaj, balzsamecet, pici mustár és méz, egy csokor aprított kapor) és friss bagettel tálaltam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése