2012. december 17., hétfő

Birsalma

A birsalma egy fantasztikus, sokoldalú gyümölcs. Idén nem győzőm készíteni belőle a sok finomságot. Készült belőle lekvár, birsalmasajt, de húsos ételekbe is került. Arra gondoltam, nem lehet rossz a kínai konyha egyik alapétele, az édes-savanyú mártás, ha az ananászt birsalmára cserélem. És igazam lett! Ha valaki kedvet kapna, én még pár napja láttam néhány szép példányt a piacon...

Édes-savanyú birssel

40 dkg szűzpecsenye
2-3 nagyobb sárgarépa
kisebb darab gyömbér
1 fej vöröshagyma
1 kisebb póréhagyma
1 birsalma
1 evőkanál paradicsompüré
1-2 kanál méz
szójaszósz, chiliszósz, szilvaszósz, ecet
1 kanál keményítő

A szűzpecsenyét felkockázzuk, majd néhány kanál szója-, chili- és szilvaszósz keverékébe pácoljuk. Közben megpucoljuk a répát, és vékony csíkokra vágjuk. A póréhagymát szintén csíkokra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A birsalmát alaposan megmossuk, majd négybe vágva citromos-mézes vízben kb. 15 percig főzzük. Ha kihűlt, meghámozzuk, kivágjuk a magházát és felkockázzuk (persze lehet mindezt nyersen is, csak így sokkal könnyebb). A forró wokba néhány evőkanál olajat öntünk, hozzáadjuk a gyömbért. Egyet-kettőt keverünk rajta, majd beleszórjuk a hagymát. Picit pirítjuk, majd hozzáadjuk a húst. Pár perc pirítás után beleszórjuk a zöldségeket is, ezzel is forgatjuk néhány percig. Ízesítjük ízlés szerint szójaszósszal, paradicsompürével, szilvaszósszal, mézzel, ecettel. Felöntjük 1-2 dl vízzel, majd a kevés hideg vízben feloldott keményítővel besűrítjük. Hozzáadjuk a birsalmakockákat, pár percig együtt főzzük. Rizzsel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése